Șeful BNR a fost întrebat care sunt șansele unui guvern tehnocrat, în condițiile în care se vehiculează tot mai mult această variantă, de a fi format, dar și de a reuși, având în vederea experiența sa de premier tehnocrat în anul 2000.
„Înțeleg că sunt șanse mari (de a fi format un guvern tehnocrat – n.r.). În asemenea perioade, nu poți să extrapolezi ce s-a întâmplat în trecut, cu Guvernul Stolojan, cu Guvernul Isărescu. (…) În trecut, în parametrii dați de o criză politică, de potențialul unor tensiuni sociale mai puternice și de nevoia de alegeri, cred că un guvern de tehnocrați poate să facă față”, a afirmat Isărescu într-o conferință, după prezentarea Raportului trimestrial asupra inflației.
El a specificat însă că un astfel de guvern ar avea nevoie de un mandat clar și limitat, pentru că „nu poți să le ceri orice”, având în vedere că nu sunt politicieni și sunt oameni care n-au ieșit în fața publicului.
Executivul ar trebui să aibă obiective clare de atins, precum alegeri clare, liniștite, păstrarea macrostabilității economice și creștere economică, ceea ce este „perfect fezabil”.
„V-ați referit la poziția mea din anul 2000 (de premier – n.r.), atunci n-aveam nici stabilitate, nici creștere economică. Și s-a revenit la un minim de creștere economică, dezechilibrele s-au atenuat și alegerile au fost libere și corecte. De ce n-ar fi și în 2015, dacă există un consens politic asupra unui astfel de guvern?”, a punctat șeful băncii centrale.
Isărescu a întărit ideea că este esențială păstrarea macrostabilității economice, din punctul de vedere al BNR, dar totodată guvernul ar trebui să aibă „ambiția de a mai face ceva” și pentru mediul de afaceri.
Întrebat dacă premierul ar putea proveni de la BNR, guvernatorul a admis că este posibil, cu condiția ca acesta să fie tânăr, excluzând varianta ca el să preia poziția de prim-ministru.
„De ce nu? (premierul să provină din BNR – n.r.) Dar să fie tânăr. Alte generații, alte aspirații”, a conchis Isărescu.